top of page
Vectomov Unusual Dual 1.jpg

Sonja Vectomov (synt. 1979) on suomalais - tšekkiläinen muusikko ja säveltäjä, jonka perheen juuret ulottuvat syvälle klassisen musiikin maailmaan. Hänen musikaaliset kokeilut alkoivat Suomessa

80-luvulla musique concrète projekteilla, nokkahuiluilla, lapsikuorolla, orkesterilla ja viulu- sekä piano opinnoilla Keski-Suomen musiikkiopistossa.

 

90-luvun alussa Vectomov ihastui suomalaiseen bändi-ja konemusiikkiin ja kävi monissa konserteissa mm. Jimi Tenoria, Aavikkoa ja Imatran Voimaa kuunnellen, sekä lukemattomissa teknobileissä.

 

90-luvun puolivälissä Vectomov asettui Prahaan ja soitti muutaman vuoden 1. viulistina Prahan oppilas orkesterissa (PSO), jonka perusti kapellimestari ja pianisti Vlasta ja hänen miehensä sellisti Mirko Škampa vuonna 1956. 90-luvun lopulla Vectomov palasi Suomeen ja liittyi silloin Jyväskylässä toimivaan, Erkko Lehtisen pyörittämään, Niitty ry:hyn, joka järjesti monia tapahtumia tuoden Suomeen konemusiikkistaroja kuten Jeff Millsin ja Anthony Rotherin. Samoihin aikoihin Vectomov alkoi kerätä vinyylilevyjä, ja seurasi tarkasti Jyväskyläläisen Rikos Recordsin tuotoksia.

 

Vuonna 2002 Vectomov muutti opiskelemaan typografiaa ja taittoa Englantilaiseen Norwichin kaupunkiin ja perusti Stephanie Wildin kanssa Rubishettes performanssiduon. Duo soitti DJ settejä ghettoblasterein ja mikrofonein, sekä huuliharppujen ja nokkahuilujen kera. Englannissa vietetyt vuodet saivat Vectomovin innostumaan grime, breakbeat, drum&bass, breakcore ja electronica musiikkityyleistä. Vectomov valmistui 2005 taiteen kandidaatiksi Norwichin taideyliopistosta.

 

Vectomov palasi vuonna 2005 Prahaan missä hän toimi ahkerana kulttuuriarkkitehtina järjestäen lukemattomia kansainvälisiä taide- ja musiikkifestivaaleja satojen taiteilijoiden ja muusikoiden kera, mm. Felix Kubin, Momus, Terror Bird, Scream Club & Electrosexual, God Des & She...

Vuonna 2008 Vectomov alkoi tuottaa omaa musiikkia ja esiintyä nimillä Contemporary Dog Show, Sonja Neverstop ja Dj Raw Salad. Nykyään hän tuottaa ja esiintyy omalla nimellään. Sonja on intohimoinen äänitutkimusmatkailija. Kirjallisuuden, elämän ja tieteen innoittama hän sanoittaa lauluja. Vectomov on yhden-naisen power show, joka rakentaa mojovia biittejä, haalii vanhoja syntikoita, keräilee ääniä, soittaa akustisia instrumentteja kuten viulua, huuliharppua, kanteletta,

mandoliinia, alttoviulua ja monitasoinen ääni, jolla hän laulaa ja resitoi. 

 

Vectomov, joka on myös visuaalinen taiteilija, rakentaa usein konserttitilaan installaation, jossa hänen esityksensä muuttuu osaksi lyhytaikaista taideteosta. Vectomovin konsepti on tuottaa ainutlaatuinen “Gesamtkunstwerk”, jossa hän venyttää tyypillisen elektronisen klubiskenen rajoja visuaalisten taiteiden, kirjallisuuden ja teatterin puolelle.

Vectomov on esiintynyt mm. seuraavien muusikoiden rinnalla: Jessy Lanza, God Des & She, Tusk, Mad Kate ja Scream Club, ja on ilmestynyt albumeilla: JJ & Palin (viulu, Sveitsi, 2013), Foma Open In Dark Room (EP), laulu ja sanoitus, Tšekki, 2013, My name is Ann! Shelter Remixes (EP), 2015, female:pressure Reveller Compilation vol.1 kappaleella "Microbe Hunters", 2015, ja Papalescu2 "Das teleskop" single remix (EP), 2016. Syksyllä 2016 Uneventful Records julkaisi Vectomovin

debyytti-levyn Lamprophrenia ja keväällä 2017 EP:n Unusual Dual. Jolulukuussa 2018 ilmestyi single ja video That Boy with Lucid Hair.

bottom of page